lördag 26 december 2009

Ditt liv

Igår kväll hade jag svårt för att somna, jag låg och funderade över hur svårt det är att leva ett helt vanligt liv. Att precis alla människor ställs inför prövningar och olika valsituationer som måste hanteras.

Man kan försöka fly och man kan säkert hålla sig undan ganska så länge men förr eller senare måste man ta konsekvenserna av sina beslut, medvetna eller ej, och leva sitt liv. Bra eller dåligt, lyckligt eller olyckligt, men det är hur som helst ditt liv och ingen annan kan leva det åt dig.

Men så tycks det finnas vissa nycklar. Jag tror till exempel att Aaron Antonovsky var det på spåret när han myntade begreppet KASAM som betyder känsla av sammanhang. Att om man upplever en känsla av sammanhang så håller man sig frisk även om man råkar ut för all möjlig skit under resans gång.

Antonovsky menade att det är viktigt att man för att förbli frisk känner att det som sker i och runtomkring en är begripligt, hanterbart och dessutom meningsfullt.

När man funderar lite närmare på de här tre begreppen så tror jag nog att kristendomen och andra religioner kan erbjuda precis det, en förklaring till allting, hjälp och stöd vid svåra situationer och så en mening med allt. Så himla bra egentligen, precis det varje människa behöver för att kunna leva sitt helt vanliga liv. Halleluja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera jättegärna!

Välj bara Kommentera som: "Namn/webbadress" i menyn nedan. Sedan fyller du i ditt namn innan du skickar kommentaren.

Kram Fia