torsdag 31 december 2009

Låt framgångssagan börja

För mig så har 2009 varit det mest dramatiska året i mitt liv. För ett år sedan var jag så sjuk att jag inte tog mig hemifrån annat än för att träffa min läkare, huvudvärksattackerna avlöste varandra och framtiden var fullständigt oviss. Skulle jag någonsin bli frisk?

Så här ett år senare så känns det helt obegripligt att vi (sjukdom drabbar ju även människorna runt omkring) har gått igenom det här och dessutom blivit stärkta av erfarenheten.

Jag känner mig mer harmonisk, lycklig och stark nu än jag någonsin har gjort, trots att jag fortfarande är väldigt begränsad av min huvudvärk.

Hur som helst, nog med återblickar, nu är det nytt år som gäller! Mitt nyårslöfte inför 2010 är att lära mig "stänga av hjärnan". För att lära mig det ska jag prioritera yoga och meditation och jag har räknat ut att detta kommer att få trevliga bieffekter såsom att jag kommer att ha kraft till att motionera mera och äta mindre, vilket i sin tur kommer att leda till att jag kommer sova bättre, gå ner i vikt och kunna dra ner på värktabletterna.

Men det slutar inte där, ni kan ju föreställa er vilken välmående och fantastisk människa jag kommer att vara och då kommer jag förstås att bli en bättre fru (om det nu är möjligt) och framförallt en mer närvarande mamma, vilket min små killar kommer att vinna på.

Låt framgångssagan börja.

tisdag 29 december 2009

Tålmodig och god

Vi är så mycket bättre på att vara hemma och åka pulka än att springa i affärer på stan. Framförallt så är jag mycket bättre på det. Idag har jag varit en riktigt tålmodig och god mamma som duktigt dragit ungarna uppför backarna. Bra för både flåset och humöret.

Så här skönt har vi haft det på förmiddagen:

Umgås med barnen

Idag blir det en lugnare och förhoppningsvis mer harmonisk dag. Jag känner mig trött och sliten och drar i handbromsen. Inga mer projekt, ingen att-göra lista, bara umgås med barnen.

måndag 28 december 2009

En minst sagt hemsk bilresa

Idag höll jag på att bli fullständigt galen när jag och barnen skulle åka bil hem från Göteborg. Hela dagen hade vi haft det trevligt men jag antar att krafterna tagit slut hos oss allihop för det blev en minst sagt hemsk bilresa.

När vi skulle åka sprang Storebror iväg och gömde sig och jag hade inget tålamod så jag hoppade in i bilen och började köra några meter innan han behagade att dyka upp (värdelöst att låtsas åka iväg så där men jag orkade bara inte gå där och skrika).

Sedan vägrade båda två att ta på sig bältena och jag försökte förklara för Lillebror att man måste ha bälte för "annars kommer polisen och säger aja baja till dig".
- Då dödar jag polisen, svarar den lille skitungen.

När de väl fått på sig bältena så började de direkt att kivas, skrika och bråka så jag höll på att bli vansinnig. Jag körde in på en parkering och vrålade åt dem att de skulle lugna ner sig, annars skulle de minsann få gå hem. (Helt förkastligt. Jag vet att man aldrig ska komma med tomma hot. Fel av mig.)

De lugnade ner sig i ungefär tio sekunder sedan var de igång igen. Den här gången blev jag nog galen på riktigt och skrek åt dem att nu hade jag fått nog (inte särskilt smart att själv skrika som en galning när man vill att barnen ska sluta med just det). Jag körde in på en ny parkering, tvärnitade och gick ut och lugnade ner mig en aning. Sedan flyttade jag fram Storebror till framsätet och då fattade i alla fall han att det var dags att lugna ner sig. Vi körde vidare.

- Mamma? Önskar du att du bara hade ett barn? frågar han lite försiktigt.
- Nej, röt jag tillbaka, men jag önskar att de två jag har kunde sluta bråka och bete sig som folk! (värdelös, värdelös, värdelös mamma)

Sedan fick vi stå ut med Lillebrors gråt och gnäll och konstanta försök att ta sig ur bältet men en dryg halvtimme senare så var vi hemma. Tack och lov kunde maken ta över därifrån.

söndag 27 december 2009

Är julen slut nu?

Vid frukosten:
- Vill du ha julskinka på din macka?
- Eh... nej tack. Jag tror att jag tar messmör. Vad som helst utom julskinka.
- Va? Är julen slut nu?

Ja, det tror jag att den är. Hur mysigt det än har varit så börjar det märkas på smågrabbarna att det har varit många dagar hemma med bara brorsan att leka med.

För att få lite ny energi här hemma så har vi bjudit hit en kompis till Storebror som kommer hit i eftermiddag och i morgon åker han och hälsar på en annan kompis i Göteborg. Kul för honom och skönt för resten av familjen.

lördag 26 december 2009

Ditt liv

Igår kväll hade jag svårt för att somna, jag låg och funderade över hur svårt det är att leva ett helt vanligt liv. Att precis alla människor ställs inför prövningar och olika valsituationer som måste hanteras.

Man kan försöka fly och man kan säkert hålla sig undan ganska så länge men förr eller senare måste man ta konsekvenserna av sina beslut, medvetna eller ej, och leva sitt liv. Bra eller dåligt, lyckligt eller olyckligt, men det är hur som helst ditt liv och ingen annan kan leva det åt dig.

Men så tycks det finnas vissa nycklar. Jag tror till exempel att Aaron Antonovsky var det på spåret när han myntade begreppet KASAM som betyder känsla av sammanhang. Att om man upplever en känsla av sammanhang så håller man sig frisk även om man råkar ut för all möjlig skit under resans gång.

Antonovsky menade att det är viktigt att man för att förbli frisk känner att det som sker i och runtomkring en är begripligt, hanterbart och dessutom meningsfullt.

När man funderar lite närmare på de här tre begreppen så tror jag nog att kristendomen och andra religioner kan erbjuda precis det, en förklaring till allting, hjälp och stöd vid svåra situationer och så en mening med allt. Så himla bra egentligen, precis det varje människa behöver för att kunna leva sitt helt vanliga liv. Halleluja!

fredag 25 december 2009

Meningen med livet och allt det där

En god vän genomgår just nu ett behandlingsprogram i NA:s* regi och har fått lära sig 12 principer som ska göra det möjligt att må bättre.

Det är otroligt fascinerande att få höra om hans upplevelser och jag är så förundrad över hur svårt livet kan verka ena stunden för att sedan te sig nästan överkomligt. Att en samling principer i kombination med stark gemenskap faktiskt kan vara det som behövs för att en människa ska börja känna en gnutta hopp.

Han har lovat att ringa mig i slutet av januari när han har fått alla svaren. Meningen med livet och allt det där ni vet.

*NA - Anonyma Narkomaner

onsdag 23 december 2009

God jul till er alla!



Nu är de sista julklapparna införskaffade, julmaten är inhandlad och det är bara att koppla av och njuta av lugna lediga juldagar.

God jul till er alla!

måndag 21 december 2009

Vila ögonen på humorns mästare

Om jag hade haft en kamera, jag säger OM jag hade haft en kamera, så hade ni fått se fantastiska bilder från ett kallt och snöigt Bollebygd.

Ni hade kunnat få se barnen åka pulka nedför garageuppfarten och rakt in i grannens stenmur.

Ni hade kunnat få se en giganstisk julgran i en pytteliten julgransfot som överraskande nog visade sig innehålla ett fågelbo.

Ni hade kunnat se Storebror dricka kokosmjölk med sugrör ur en kokosnöt.

Dessutom hade ni kunnat se bilder på när jag och barnen festade på krabba och färska räkor i fredags kväll.

Istället får ni vila ögonen på humorns mästare Eddie Izzard som fick stående ovationer efter sin show i Scandinavium igår kväll. Och ja, jag var en av de 7000 som var där. :)

torsdag 17 december 2009

Det här kommer INTE att bli en god jul

Arrrrgggghhhh.....

Inte nog med att kameran har gått sönder, nu håller datorn på att lägga av. TV:n har inte långt kvar heller.

Det här kommer INTE att bli en god jul.

onsdag 16 december 2009

Vinterkräksjukan är här

De ringde precis från dagis. Vinterkräksjukan är här.

Vad mysigt och vilken bra timing...

Bara att hämta hem grabbarna.

Jag är en vältränad person som har bra kondition och en muskulös kropp

Det går att tänka sig vältränad. Om man föreställer sig att man har en vältränad kropp så får man det.

Visst låter det fantastiskt?

Det som händer när man föreställer sig att man är vältränad är att man omedvetet ändrar sitt beteende och kanske väljer trapporna istället för hissen, tar inte armstödet till hjälp när man reser sig ur en stol, sträcker på sig och så vidare.

I en kanadensisk studie förbättrade den ena gruppen sin muskelstyrka med hela 24% genom att endast tänka på träning, medan gruppen som faktiskt tränade bara gjorde 3% bättre resultat, enligt tidningen Leva.

Med anledning av detta vill jag bara säga en sak. Jag är en vältränad person som har bra kondition och en muskulös kropp (om det nu var någon som betvivlade detta).

tisdag 15 december 2009

Komma hem och vända upp och ner på stället


Tänk vad skönt det är att få vara ensam hemma en liten stund. Inga barn som tjatar, bråkar eller skriker.

Däremot räcker det med en ganska kort stund i lugn och ro innan man inser att man inte vill något hellre än att de ska komma hem och vända upp och ner på stället.

måndag 14 december 2009

Supersnälla Silversara och Stålhenrik


Varje morgon kvart över sju och varje kväll kvart i sju sitter de bänkade framför TV:n i väntan på Supersnälla Silversara och Stålhenrik. Årets julkalender har visat sig vara en succé.

söndag 13 december 2009

Vilken skön Luciadag


Vi bänkade oss framför TV:n före sju för att titta på luciafirandet och mumsade i oss lussekatter till frukost. Storebror undrade var tomtarna var. Han undrar ganska mycket för övrigt, igår frågade han "Om hur många år blir det krig?" vilket jag överlät åt maken att svara på.

Efter en lugn förmiddag gav vi oss ut på långpromenad ända till farmor där vi firade kusin och fasters födelsedagar med massa god mat och tårta.

Sedan återstod en lika lång promenad hemåt och jag började tvivla på om det verkligen hade varit en särskilt bra idé att lämna sulkyn hemma. Som tur var hade det blivit mörkt så att vi kunde ta fram reflexvästarna och en ficklampa - det gjorde det hela lite mer spännande.

Säga R

Lillebror har lärt sig säga R. Rullande fina R.

-Klockan ärrr halv överrr sex.
-Jaha.
-Den storrrrra visarrren ärrr på två.
-OK. Vad bra.


Så här fin blev han i håret efter ett besök hos frissan. Synd bara att vår kamera har tappat förmågan att fokusera.

(Jag tror tyvärr inte att tomten kommer med någon ny kamera till mig just den här julen så det kan dröja innan det kommer några fler bilder.)

lördag 12 december 2009

Att vara mentalt stark

Vi har sorg i huset. Min man har fått sina illusioner krossade. Den till synes mentalt starke Tiger Woods har visat sig vara en skitstövel. Världsbilden ruckas.

Men vad innebär det egentligen att vara mentalt stark? Man kan ju inte säga annat än att Tiger har ett enormt starkt psyke så att han skulle ha "fallit för frestelsen" låter inte särskilt troligt. Det måste snarare handla om hans värderingar, att han inte har fokuserat lika hårt på att vara man och far som att vinna golftävlingar helt enkelt.


Bild lånad från IntoTheRough

fredag 11 december 2009

Lycklig och hämningslös galning

Vilket drag det var i kyrkan när Niklas Andersson och Solid Gospel rockade loss härom kvällen.

Jag vill också sjunga gospel som en lycklig och hämningslös galning!


Foto: Anne Engström

torsdag 10 december 2009

Livbojar sjunker när de hamnar i vattnet


Hörde på nyheterna att man vid en kontroll upptäckt att många livbojar sjunker när de hamnar i vattnet. Nu är det inte bara italienska frälsarkransar som man upptäckt fel på utan även många brittiska och grekiska livbojar har brister enligt P1.

Jag kanske är naiv men jag trodde att livbojar skulle kunna flyta. Att det liksom är det de är till för.

onsdag 9 december 2009

Ligger där och skaver

Känslor. Avsked. Jobbiga saker som det är lättast att förtränga och stoppa undan någonstans långt nere i själen.

Det luriga är att de inte försvinner, utan ligger där och skaver tills man har samlat på sig tillräckligt mycket och då kommer de ut på ett eller annat sätt. Genom huvudvärk till exempel.

Nej, det bästa är nog att få ur sig känslorna när de kommer istället för att gå och samla på hög.

Så idag grät jag en skvätt över att jag måste säga farväl till min helt underbara terapeut. Jag får fortsätta utvecklas utan honom och han kan ägna sig åt att hjälpa andra som bättre behöver hans stöd. Lyckostar.

(Egentligen stortjöt jag men det skulle jag aldrig erkänna.)

tisdag 8 december 2009

Jag sällar mig till skrikande Twilight-fans

-Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! Den är sååå bra!

söndag 6 december 2009

Spänning på högsta nivå

Att testa gammelmormors rollator och fundera över hur en hörapparat egentligen fungerar, att få köpa smågodis för en hel tjuga, att gå ut i mörka skogen på kvällen med pannlampa och ficklampa, att titta på ett rådjur som hänger upp och ner med tungan ut ur munnen och sedan vara med och stycka det.

Det är spänning på högsta nivå för två små killar på tre respektive fem och ett halvt år.

lördag 5 december 2009

Känna en massa

Jag brukar udvika att läsa alltför deppiga bloggar eftersom jag inte orkar engagera mig och känna en massa. Jag vill fokusera på det som är bra och glatt.

Härom veckan länkade Vimmelmamman till en blogg skriven av en tjej som drabbats av cancer och jag klickade utan att tänka mig för vidare. Det dröjde inte många sekunder innan jag satt där med tårarna rinnande nedför kinderna.

Om man vet att man ska dö inom ett par månader, hur sjutton förbereder man sig inför något sådant?

Nej, läs inte Annas blogg om du inte vill bli berörd.

fredag 4 december 2009

Jag duger

Det här med affirmationer är ju hur bra som helst. Att skriva ner, säga eller bara tänka på något som man vill förstärka hos sig själv. Här kommer min senaste:

Jag duger som jag är!

torsdag 3 december 2009

Kurs i Förhandlingsteknik


Jag är en usel mamma. I morse fick grabbarna äta frukost framför TV:n.

Jag måste nog anmäla mig till en kurs i Förhandlingsteknik.

onsdag 2 december 2009

Makalöst vackert


Jag tar tillbaka allting. Sverige är helt fantastiskt och makalöst vackert när det är 6 minusgrader, klarblå himmel och solen skiner för allt den är värd.

tisdag 1 december 2009

Dra söderut


Vad är det för ett land vi lever i egentligen? Jo, ett land där vackra solnedgångar kan beskådas tjugo över tre på eftermiddagen!

Allvarligt talat, borde man inte ta sitt pick och pack och dra söderut?