fredag 21 maj 2010

Vad är det vi håller på med?

Jag kanske har läst lite för mycket Eckhart Tolle på sistone men jag kan inte låta bli att förfäras över mänsklighetens vansinne och idiotiska stävan efter framgång och tillväxt. Hur kan vi ha skapat ett samhälle som påverkas i så hög grad av ett vulkanutbrott på Island? Ska girighet verkligen kunna driva oss till att borra efter olja på 1500 meters djup med risk för både människor, djur och natur. Börsen faller på grund av krisen i Grekland och återigen så framstår våra ekonomiska system som fullständigt opålitliga och bräckliga. Många människor drabbas personligen och får lida när katastrofer som dessa inträffar.

Hur kan det komma sig att vi människor arbetar så hårt och viger våra liv åt att skapa infrastruktur och ekonomiska system som ska underlätta för företag att producera ännu mer och ännu snabbare, vars enda syfte är att skapa mer pengar för att på så sätt tillskansa sig högre makt och status. Vartenda aktiebolag har som mål att skapa lönsamhet åt sina ägare men vad ska de med pengarna till? Starta fler bolag för att få mer pengar såklart men varför då? Vad ska det leda till egentligen?

När man diskuterar problemen med Euro som gemensam valuta så säger många experter att enda vägen ur krisen är genom tillväxt. Är tillväxt verkligen ett självändamål? Om tillväxten används för att bygga flygplatser och flygplan, oljeplattformar och annat elände som förstör vår planet, är det verkligen något att eftersträva? Vad är det vi håller på med?

//Frågor från en stackars nationalekonom som ifrågasätter allt hon lärt sig

2 kommentarer:

  1. Det är bra och skönt att ifrågasätta. Det betyder att du vill något mer, något annat. Tillväxt kan mätas på olika sätt. Det du skriver om visar på intellektuell tillväxt :-) Tänk om vi kunde fokusera på den istället! JA, MER TILLVÄXT ÅT FOLKET TACK. Jag älskar själv att lära mig nytt. Innerst inne tror jag vi alla drivs av det. Frågan är bara om vi gör medvetna val, även vad gäller konsumtionen. Tror inte vi kommit dit än. Det krävs x antal kriser innan vi börjar prata om de VIKTIGA frågorna.

    SvaraRadera
  2. Ja, det trixiga är hur man på bästa sätt använder sin energi och framåtsträvan. Jag tror precis som du att människor av naturen vill framåt och vill utvecklas men frågan är om vi lägger krutet på rätt saker. Jag betvivlar det starkt.

    KRAMAR

    SvaraRadera

Kommentera jättegärna!

Välj bara Kommentera som: "Namn/webbadress" i menyn nedan. Sedan fyller du i ditt namn innan du skickar kommentaren.

Kram Fia